Obiecany przepis na “Kaszę po rycersku”

Daria, po przeczytaniu poprzedniego posta napisałam do mnie wiadomość z prośbą o podanie sprawdzonego przepisu na Kaszę po Rycersku. Tak wiec dziś, zamieszczę ten właśnie przepis.
Potrzebne produkty:

  • 30 dag boczku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 4 cebule
  • 4 saszetki kaszy jęczmiennej
  • warzywa na bulion (na 1 litr)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz (według uznania)

Przygotowanie:
Warzywa gotujemy robiąc bulion,w którym później gotujemy kaszę, dodając kolejno łyżeczkę masła i curry. Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kolejno dodajemy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i wszystko razem dusimy. Kolejno dodajemy mielone mięso, i resztę pokrojonej w kostkę cebulki. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory w zalewie, koncentrat pomidorowy, i dusimy wszystko rasem doprawiając solą i pieprzem. Na talerz wykładamy: ugotowana kaszę, na nią nasz "sos", warto podawać z kiszonymi ogórkami.